Apotheek Gilze

Lange Wagenstraat 55D 5126BB Gilze Tel:0161-451919 Fax:0161-453239

Medische Encyclopedie

Inhoud

Onrust

Wat is onrust?

Iedereen voelt zich wel eens onrustig. Bijvoorbeeld als iets af moet en u weinig tijd heeft of als er iets spannends staat te gebeuren. Als u onrustig bent zonder duidelijke reden, of als u de controle over uw onrust verliest, spelen andere factoren misschien een rol.

Bij een psychose bijvoorbeeld kan iemand onrustig worden. Ook bij een manie of paniekstoornis kan onrust optreden. Ten slotte kunnen kinderen met ADHD of ouderen met dementie onrustig worden.

Heeft u stressklachten? Het helpt om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft of waar u onrustig van wordt. Schrijft dit op en praat hierover met iemand die u vertrouwt.

Blijf bij stress goed voor uzelf zorgen: eet gezond, beweeg veel en zorg voor een goede nachtrust. Zorg voor meer ontspanning in uw dagelijks leven: ontdek welke activiteiten u helpen.
Ontspanningsoefeningen kunnen ook helpen klachten van onrust te verminderen.

Twijfelt u wat de oorzaak is van uw onrust? Neem in dat geval contact op met uw huisarts.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Antipsychotica
Antipsychotica worden gebruikt bij mensen met een aandoening als psychose, manie of paniekstoornis, waarbij onrust, angst of agressief gedrag kunnen optreden. Antipsychotische middelen verminderen deze verschijnselen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen klassieke en atypische antipsychotica.

  • Atypische antipsychotica regelen in de hersenen de hoeveelheid van twee van nature voorkomende stoffen: dopamine en serotonine. Voorbeelden zijn olanzapine, risperidon en sulpiride.
  • Klassieke antipsychotica verminderen in de hersenen het effect van de van nature voorkomende stof dopamine. Voorbeelden zijn broomperidol, chloorprotixeen, droperidol, haloperidol, perfenazine, pimozide, pipamperon en zuclopentixol.

Promethazine
Promethazine vermindert door zijn versuffende werking onrustig gedrag. Het heeft echter geen kalmerende of angstverminderende werking. Meestal geven artsen de voorkeur aan een middel dat minder versuffend werkt en meer specifiek de onrust vermindert, zoals antipsychotica.

Benzodiazepines
Benzodiazepines worden soms gebruikt bij medische onderzoeken of kleine medische ingrepen. Deze kunnen soms zo onaangenaam zijn dat u er zeer onrustig onder bent. Dat bemoeilijkt de ingreep en verhoogt de pijn en het ongemak.

Met een benzodiazepine kunt u een onderzoek of ingreep meer ontspannen ondergaan. Het werkt bovendien spierverslappend, wat een bijkomend voordeel is bij bepaalde ingrepen. Bijvoorbeeld als een slang moet worden ingebracht bij een endoscopie. Voorbeelden zijn diazepam en midazolam.

Sommige benzodiazepines kunnen ook gebruikt worden bij onrust in het algemeen, bijvoorbeeld als toevoeging aan antipsychotica of bij ernstige opgewondenheid of onrust.

Tetrabenazine
Tetrabenazine vermindert lichaamsbewegingen. Het wordt gebruikt bij bewegingsonrust (chorea) die ontstaat bij hersenbeschadigingen (de ziekte van Huntington). De ziekte van Huntington is een erfelijke ziekte die ontstaat door een fout in het erfelijk materiaal. Bij deze ziekte raken delen van de hersenen beschadigd, waardoor de zenuwcellen in die delen langzaam doodgaan.

Terug naar overzicht